Apple Crumble – Szarlotka ala Justyna

Składniki
NADZIENIE JABŁKOWE
1 kg (5 jakłek) Jabłka Granny Smith (zielone jabłka), waga przed obieraniem
1 łyżka mąki
1/2 szklanki / 110g białego cukru
2 łyżki soku z cytryny (lub wody)
1 łyżeczka mielonego cynamonu

"CRUMBLE" 
1 szklanka / 90g płatków owsianych / płatków owsianych (szybkie gotowanie jest w porządku)
1 szklanka / 150 g białej mąki
1 szklanka / 175 g brązowego cukru (luźno zapakowane)
1 szklanka orzechów włoskich (pokrojonych na małe kawałki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki / 125 g niesolonego masła, stopionego
Szczypta soli

DODATEK:
Lody waniliowe

1. Rozgrzej piekarnik do 350F / 180C.
2. Jabłka obierz, a następnie pokrój w kostkę 1,5 cm.
Umieść jabłko w misce. Posyp mąką, cukrem i cynamonem, a następnie polej sokiem z cytryny.
3. Umieść składniki "Crumble" w misce. Mieszaj, aż utworzą się grudki, takie jak mokry piasek (jak w wideo). 
4. Rozłóż jabłka, krusząc w razie potrzeby palcami, aby uzyskać kruchą posypkę.
5. Piec przez 30 do 40 minut lub do złotego koloru. Zdejmij, przykryj luźno folią, aby się ogrzała i odstaw na 10 minut przed podaniem (niech nadzienie jabłkowe się połączy).
6. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi!
FILM na YT: https://youtu.be/GorfQF7NA7Y 

Leave a comment